Vaříme SUSHI

03.06.2019

Ingredience:

  • Sushi rýže
  • Mořská řasa Nori
  • Rýžový ocet
  • Sójová omáčka
  • Cukr a sůl
  • Avokádo nebo okurka
  • Vejce
  • Losos
  • Tavený sýr Philadelphia
  • Kaviár
  • Sezamová semínka
  • Wasabi
  • Nakládaný zázvor

Pomůcky:

  • Rolovací podložka na Sushi

Postup:

Ve studené vodě vypereme 2 hrnky Sushi rýže, dokud nebude praná voda čirá. Poté ji dáme ve studené vodě vařit (na 2 hrnky rýže, 4 hrnky vody). Pokličku nesundáváme. K docílení optimálního uvaření můžeme použít rýžovar.

Připravíme si nálev z rýžového octa. K 5 lžícím octa přidáme dvě lžíce cukru a osolíme. Směs mírně ohřejeme v mikrovlnné troubě, aby se nám cukr rozpustil a necháme nálev vystydnout.

Osmažíme si vaječnou omeletu. Rozšleháme 3 vejce do kterých přidáme lžíci cukru a osolíme. Vejce lijeme vždy na polovinu rozehřáté pánvičky a překlápíme. Tím nám vznikne hranol, který rozkrájíme na několik plátků.

Oloupeme a nakrájíme avokádo (pokud nemáme můžeme použít salátovou okurku nakrájenou na hranolky) a připravíme si lososa na plátky.

Do uvařené rýže postupně vmícháme octový nálev. Jakmile máme hotovo necháme rýži vychladnout.

Nachystáme si rolovací podložku, na kterou položíme řasu nori. Pokládáme hladkou stranou dolů. Na polovinu naneseme Sushi rýži v tenké vrstvě, na kterou podélně položíme plátky vejce lososa a namažeme tavený sýr. Zarolujeme. Ingredience můžeme kombinovat dle naší fantazie. Například vejce, avokádo, losos, nebo vejce, avokádo, sýr, případně vejce, kaviár, losos.

Sushi můžeme rolovat i obráceně, rýží vně. Na řasu naneseme v tenké vrstvě rýži, posypeme sezamovým semínkem, nebo naneseme kaviár a plátek řasy otočíme rýží dolů. Na řasu pak dáme znovu vejce, losos a avokádo. Zarolujeme. Pokud máme hotovo, rolky rozkrájíme na úzká kolečka a můžeme pokládat na talíř.

Sushi namáčíme do sójové omáčky, dle potřeby potíráme mírně pastou wasabi. Jíme hůlkami nebo rukou. Mezi jednotlivými sousty můžeme zakusovat nakládaným zázvorem.

Přeji dobrou chuť!

Video návod